Arno ter Burg

Pianist, componist, organist & arrangeur

Nieuws

De tweede marathon voor de stichting KiKa: Tokyo 2019
Op zondag 3 maart 2019 heeft Arno de marathon van Tokyo gelopen voor de stichting KiKa.
Voor dit goede doel heeft hij meer dan 10.000,- euro opgehaald!!
Dank aan alle sponsoren en donateurs.
In oktober loopt Arno de marathon in Chicago. Op de sponsorteller staat al 5000,- euro, maar dat mag natuurlijk veel meer worden!
Hier de
link naar mijn sponsorpagina van KiKa.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_867f UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8751

Arno loopt de New York marathon voor KiKa
Op zondag 5 november 2017 heeft Arno de marathon in New York gelopen.
Dit heeft hij gedaan voor de stichting Kinder Kankervrij (KiKa). Voor dit goede doel heeft Arno 7000,- euro opgehaald.
Alle sponsoren en donateurs, nogmaals heel, heel erg bedankt.
In totaal hebben alle deelnemers van KiKa New York bijna 700.000,- euro opgehaald. Een enorm bedrag dat besteed zal worden aan onderzoek om kinderkanker zo snel mogelijk te genezen.
Wat was het een fantastische ervaring en een mooi avontuur! Klik
hier voor een korte impressie.
In maart 2019 ga ik voor KiKa de marathon in Tokyo lopen.

IMG_4742 IMG_4696

***

Koninklijke onderscheiding voor Arno ter Burg
Op zondag 16 april 2017 is Arno benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Burgemeester Brenninkmeijer reikte de versierselen behorend bij deze Koninklijke Onderscheiding uit na afloop van de Heilige Mis ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Brigidakerk in Geldrop.

Koninklijke onderscheiding

***

Benefietconcert & diner ten bate van KiKa
Op maandag 26 juni zal er op Landgoed ‘De Paltz’ in Soest een benefietconcert en diner worden gehouden ten bate van de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Het concert zal plaatsvinden in ‘de Kapschuur’ op het landgoed en begint om 18.00 uur.
We bieden een zeer gevarieerd muzikaal programma aan met diverse artiesten, waaronder het 3-stemmig a-capella damesensemble “Southern Voices” en sopranen Caroline Spanjaard & Patricia Heesakkers. Ik ben heel erg vereerd dat Herman van Veen en Edith Leerkes hebben toegezegd dat zij bij deze avond aanwezig zullen zijn en het concert met een kleine muzikale bijdrage willen opluisteren. De verdere muzikale invulling van het programma blijft nog een verrassing. Daarnaast zal Wim Daniëls de avond invullen met enkele mooie verhalen.

Kaarten voor dit unieke concert (en diner), op deze prachtige locatie, zijn vanaf nu verkrijgbaar. In totaal is er plaats voor 120 personen. De prijs van een kaartje voor het concert (inclusief 3-gangen diner na afloop) is 100,- euro. Hiervoor zijn maar 40 plekken gereserveerd. De prijs van een kaartje voor alleen het concert is 25,- euro.
De opbrengst van deze avond gaat in zijn geheel naar de stichting KiKa.
Ben er snel bij, want er zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar!
Voor meer informatie en het reserveren van de kaarten mag je mailen naar:
a_ter_burg@hotmail.com
Met muzikale groet,
Arno ter Burg

Foto benefietconcert KiKa

***


Bron: Eindhovens Dagblad (Cultuurbijlage Donderdag 19 februari 2015) door Marjolijn Sengers.
Wat van ver komt is lekker, zegt de uitdrukking. Dat is vaak zo, maar onder onze neus wordt ook veel lekkers gefrabiceerd! Met werken van hedendaagse componisten als Arvo Pärt, Morton Lauridsen en Knut Nystedt krijgt een koor een stevig publiek op de been, muziek van eigen bodem heeft het vaak hard te halen.
“Het zou mooi zijn als de erkenning voor deze componist niet pas over driehonderd jaar komt”, zegt dirigent Ad Broeksteeg over de in Waalre wonende Arno ter Burg, wiens kersverse Credo zaterdagmiddag 21 februari in de Eindhovense Catharinakerk wordt gezongen. Het thema van het concert in het kader van Muziek in de Cathrien is Mass. Credo staat, samen met een werk van Stravinsky, geprogrammeerd tussen een mis van de Engelse renaissancecomponist William Byrd en de Berliner Messe, van Arvo Pärt. Omdat de missen van Byrd en Pärt geen Credo hebben vroeg Broeksteeg aan Ter Burg er voor dit concert een te schrijven. Ter Burgs Credo mocht vijf minuten duren. “Kort”, zegt de componist, “maar het goede daaraan is dat ik precies wist wanneer ik moest stoppen”.
Ter Burg, behalve componist pianist, organist en koorleider in de Brigidakerk in Geldrop en pianodocent aan het CKE, schreef reeds een heel oeuvre bij elkaar. Hij componeerde voor koor en zangstem, voor orgel en diverse andere blaas- en strijkinstrumenten. Sinds 2006 werkt hij als arrangeur bij het Nederlands Blazers Ensemble.
In zijn muziek spelen ritme en melodie een belangrijke rol. “Ik schrijf muziek die zowel fijn is om te spelen of te zingen maar die ook ook uitdaagt. Ik hou niet van piep-toet-knormuziek
waarvan niets blijft hangen, ik hou van muziek die herkenbaar is en die je thuis graag nog eens naluistert.”
Zijn vocale muziek schurkt qua klankbeeld tegen de Engelse hedendaagse koormuziek aan. Hij noemt als voorbeeld de naam van componist John Rutter. Klankschoonheid staat voorop, ritme geeft vaart en reliëf aan de partituur, de tekst is voor hem het uitgangspunt. “Omdat ik veel tekst moet verwerken in relatief korte tijd heb ik ervoor gekozen in dit Credo de zinnen door elkaar te laten lopen, gebruik te maken van een steeds terugkomend thema en de baslijn re rol van basso continuo te geven.”
Zit er aan het schrijven van aansprekende muziek het risico van kopiëren, Ter Burg probeert steeds een eigen accent aan te brengen. “Ik ben een product van mijn tijd, dus draag ik alles wat al is geschreven in me mee, maar ik probeer mezelf te blijven. Ik schrijf vrij gemakkelijk. Simpel gezegd maak ik eerst een raamwerk en kleur dat vervolgens in. De inspiratie komt vaak onder het schrijven. Ik weet niet altijd van te voren waar ik uitkom. Loop ik vast, dan ga ik wat anders doen. Het komt voor dat ik bij de slager sta en ineens weet hoe ik verder moet, dan is het zaak te zorgen dat ik thuiskom.”
Ad Broeksteeg, dirigent van het voor de gelegenheid geformeerde projectkoor, is enthousiast over het Credo en hoopt dat meer koren het gaan zingen. Ter Burg hoopt het ook. “Ik probeer iets moois te scheppen. En de grootste beloning is als mensen ervan genieten.”

Projectkoor o.l.v. Ad Broeksteeg met werken van o.a. Pärt, Stravinsky en Ter Burg. Muziek in de Cathrien, zaterdag 21 februari, 15.00 uur.

***

Uniek orkest speelt in 't Laar (september 2014)

Foto artikel 'De uitstraling'

***


Concert tijdens AKAEK op 16 mei 2014
Tijdens de jaarlijkse Klokkendagen van AKAEK (Asten Klinkt Als Een Klok) zal ook AGK Puur Sangh acte de présence geven. Dit klokkenweekend zal door Puur Sangh geopend worden op vrijdag 16 mei met een concert in de Maria Presentatiekerk. Dit concert  bestaat naast het uitvoeren van Vesperae solennes de confessore KV 339 van W.A. Mozart uit, het uitvoeren door Puur Sangh van het in 2013 gecomponeerde Te Deum van de hedendaagse componist uit Waalre Arno ter Burg. 
De aanvang van dit unieke concert is om 20.30 uur in de Maria Presentatiekerk te Asten.
Een
tipje van de sluier .......  

AKAEKm

***

Wereldpremière "Te Deum"
Het Veldhovens Kamerkoor bestaat 25 jaar en viert dit jubileum met een bijzonder concert.
Op zaterdag 16 november zal het concert plaatsvinden in De Schalm in Veldhoven. Aanvang is 20.15 uur.
Programma: twee topstukken uit de wereld muziekliteratuur: het motet ‘Jesu meine Freude’ van J.S. Bach en ‘Dixit Dominus’ van G.F. Händel. Daarnaast brengt het koor de wereldpremière van een nieuwe compositie geschreven door de veelbelovende componist Arno ter Burg uit Aalst-Waalre. VKK laat met deze compositie een eigentijds geluid horen en biedt hiermee de culturele gemeenschap in Veldhoven een muzikaal cadeau aan. Medewerking wordt verleend door het ‘Jubileum Strijkorkest MusiCo’, sopraan Caroline Spanjaard en mezzo-sopraan Patricia Heesakkers. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ad Broeksteeg. 
Voor meer informatie en kaartverkoop klik op deze
link.

Flyer jubileumconcert VKK 16 november 2013

Eindhovens Dagblad, 09 november 2013

Met nieuw werk van componist Arno ter Burg uit Waalre viert het Veldhovens Kamerkoor haar jubileum.
Te Deum. Die naam draagt het nieuwe muziekstuk van het Veldhovens Kamerkoor. Componist Arno ter Burg uit Waalre schreef het speciaal voor het vijfentwintigjarig jubileum van het koor. Het muziekstuk gaat op zaterdag 16 november in première tijdens het jubileumconcert van het kamerkoor.
Het koor werd in 1988 opgericht en telde toen zo’n twintig leden. „De toenmalige dirigent Ton van der Weem was behoorlijk bekend, dus daar kwamen snel goede zangers op af”, vertelt Peter Bakers. Hij is een van de leden van het eerste uur. Toen Van der Weem tien jaar geleden wegens ziekte uitviel, werd Ad Broeksteeg dirigent. In de loop der jaren won het kamerkoor diverse prijzen op korenfestivals. Ook bracht het samen met andere koren de Carmina Burana ten gehore. Volgens Bakers was dat een van de hoogtepunten. Om de kwaliteit van het koor in stand te houden, moeten leden door zelfstudie noten leren lezen. Ook leggen ze een stemtest af voor de dirigent en twee koorleden.

De compositie die Ter Burg maakte, viel bij het koor in goede aarde. „We vonden het leuk om weer eens iets te doen zoals la Passion”, zegt Bakers. „Arno heeft iets origineels bedacht rondom twee topstukken uit de koorliteratuur. Tussen een stuk van Bach en Händel brengen we een heel feestelijk stuk.” Dirigent Ad Broeksteeg voerde met andere koren al vaker werk van de Waalrese componist uit. Had Ter Burg een deel af, dan liet hij de dirigent vaak luisteren. „Je hoopt natuurlijk dat het in de smaak valt”, zegt de componist. „Het is niet leuk als je iets maakt en het koor denkt ‚wat nu weer’. Tijdens repetities zag ik dat het koor grote sprongen maakt, waardoor het steeds meer gaat leven. Het is fantastisch om dit te doen. Wanneer word je nu gevraagd een groot werk te schrijven?”
Broeksteeg hoopt dat andere koren het stuk ook willen brengen nadat ze het gehoord hebben. „Het zou mooi zijn als de erkenning voor deze componist niet pas over 300 jaar komt”.
(Bianca Kuijpers)


Artikel in de "Ahrenberger" van 6 november 2013


Ahrenberger - VKK 6.11.2013 003


Artikel in het Veldhovens weekblad van 6 november 2013

page1image301564560

***

Arno is gevraagd om een compositie te schrijven voor het 25-jarig bestaan van Veldhovens Kamerkoor (VKK).
Deze compositie is voor orkest, solisten en koor en heeft een duur van twintig minuten.
De première zal plaatsvinden op zaterdag 16 november 2013 in Theater de Schalm in Veldhoven.
Kijk bij de link
Agenda voor meer informatie.

***


De nieuwe mis (Mis in E) voor gemengdkoor en orgel zal voor het eerst worden uitgevoerd op zondag 15 mei 2011 in de Heilige Brigidakerk te Geldrop tijdens de hoogmis van 11.15 uur.
Deze compositie is speciaal geschreven voor mijn ouders die precies op deze datum 40 jaar zijn getrouwd.

***


Arno heeft onlangs een nieuwe compositie geschreven voor het jongerenkoor van de Heilige Brigidakerk te Geldrop. Het is een drie-stemmig (a-cappella) koorwerk getiteld: Onze Vader.